Skrevet av:Visor AS
Sales manager - Visor AS
Del:

Å holde plisségardiner rene er nøkkelen til å bevare deres skjønnhet og funksjonalitet over tid. Svaret på dette spørsmålet vil du finne i vår veiledning. Vi ser på om de krever regelmessig rengjøring og forklarer hvordan du vasker og fjerner plisségardinene forsiktig for å unngå å skade stoffet.

Hva er plisségardiner?

Plisségardiner, også kjent som plisséer, er moderne vindusskjerming som skiller seg ut fra andre ved sin praktiske funksjonalitet. Hvorfor? Fordi du kan heve og senke dem både fra toppen og bunnen. Videre er de tilgjengelige i mange varianter, du finner alt fra klassiske rektangulære og kvadratiske modeller til skrå vinduer i forskjellige fasonger.

Hvorfor må plisségardiner rengjøres jevnlig?

Plisségardiner krever regelmessig rengjøring - spesielt hvis du ønsker at de skal se ut som nye i mange år. Det er verdt å ta vare på dem av flere grunner:

- Plisséene samler støv - og dette støvet ser ikke bare uattraktivt ut, det påvirker også helsen vår negativt. Mer spesifikt, støvet inneholder midd.
- Regelmessig rengjøring vil bidra til at gardinene beholder sitt opprinnelige utseende lenger - ved å fjerne støv, flekker og annen smuss fra plisséstoffet, forlenger du levetiden deres. Videre vil de beholde sin naturlige farge og se ut som om de nettopp er kjøpt fra butikken.
- Systematisk rengjøring av plisségardiner forbedrer deres energieffektivitet - skitne gardiner er mindre effektive til å blokkere solstråler som kommer inn i rommet.

Grunnleggende rengjøringsprinsipper for plisségardiner

Lurer du på hvordan du skal rengjøre plisségardiner? Fremfor alt, gjør det forsiktig! Gi spesiell oppmerksomhet til smuss som samler seg i stoffbrettene og på de nedre listene, da det vanligvis er mest av det i disse områdene.

Like viktig er regelmessighet, så fjern støv fra plisséene regelmessig, for eksempel med en myk børste festet til støvsugerslangen eller en liten kost - helst hver 2-3 uke. Dette vil sikre at arbeidet går smidig, og du unngår større flekker. Og hvis det likevel dukker opp slike, prøv å fjerne dem ved forsiktig å gni plisséstoffet med en lett fuktig klut.

Hvordan rengjøre plisségardiner uten å skade dem?

For det første, husk at plisségardiner ikke skal vaskes i vaskemaskin - å sette dem inn i trommelen, under påvirkning av høy temperatur og sentrifugering, vil sannsynligvis skade dem. Av samme grunn, når du vasker dem, unngå å bruke sterke vaskemidler og ikke gni stoffet med en grov svamp - skånsom rengjøring av plisségardiner er mye bedre. Like viktig er det å ikke stryke slike tekstiler med et strykejern, plissétekstiler laget av impregnerte stoffer bør maksimalt vaskes en gang i året.

Hvordan vaske plisségardiner, kun tekstil som tåler vann?

Den beste måten å vaske plisségardiner på er for hånd, for eksempel i badekaret eller i dusjen.

Trinnvis guide for å vaske plisségardiner:

1. Forsiktig fjern plisséene - brett dem sammen og løsne de nedre festene. Trykk på de to aluminiumsprofilene sammen og skyv den nedre festeknappen slik at den havner øverst, og snoren ikke er stram lenger. Deretter løsner du de gjenværende festene.
2. Utfør håndvask - bruk et mildt vaskemiddel, for eksempel et produkt for polyesterstoffer. Flytende såpe fungerer også bra. Like viktig er det å ikke vaske plisséene i for høy temperatur - vannet bør være rundt 30°C.
3. Du kan også blande vann med valgt vaskemiddel og helle det i en stor bolle, et badekar eller dusjkabinett - senk plisséene i blandingen i omtrent et kvarter.
4. Etter denne tiden, rengjør stoffet forsiktig - ikke gni plisséene for hardt, da du kan skade materialet og forårsake deformasjon av gardinen.
5. Skyll stoffet - husk at vannet ikke skal være varmt, men lunkent. Du kan bruke dusjhodet til dette formålet.

Ikke glem at anbefalingene fra ulike produsenter angående rengjøringsmetoder for plisségardiner kan variere. Derfor, før du starter håndvasken, bør du bli kjent med deres instruksjoner. 

Hvordan tørke plisségardiner?

Riktig vask av plisségardiner er ikke alt - husk også på å tørke dem riktig. For at plisséene ikke skal miste sitt opprinnelige utseende, må du gjøre følgende:

- Etter å ha skylt plisséene, klem ut overflødig vann - gjør dette flere ganger for gardiner laget av tykkere stoff.
- Plisségardiner skal tørkes hengende på vinduet - under ingen omstendigheter legg dem i en tørketrommel, da de behandlet på denne måten kan bli skadet.
- Etter å ha rengjort og klemmet ut vannet, monter plisséene på vinduet - dette vil hjelpe stoffet å tørke bedre. Begynn med festene øverst. Gjør dette sakte og grundig for å unngå å tvinne snorene.
- Tekstil må aldri tørke utspent, lukk plisseen sammen og gjerne stramme sammen profiler med et tau eller lignende for å holde de så stramt lukket som mulig under tørking. La plisséene henge til de er tørre i omtrent 12-24 timer - denne tiden kan forlenges litt for tykkere stoffer.

Nå vet du hvordan du rengjør plisségardiner!

Etter å ha lest denne artikkelen, vet du hvordan du rengjør plisségardiner på en trygg måte. Fjern støv fra dem regelmessig, og hvis du vil vaske dem, gjør det for hånd ved hjelp av et mildt vaskemiddel. Følg våre tips, og dine vindusdeksler vil se feilfrie ut i mange år. Tenker du bare på å kjøpe denne typen gardiner? Velg modeller laget av holdbare materialer, og ikke glem å sjekke en annen av våre artikler: Plisségardiner og din livskomfort.

 

Gå til produkt V-Standard V-Premium CS Lux Absolute Up & Down Absolute Cordlock Absolute Trådløs
            MotionBlinds Plisse

Er du usikker på noe, ikke nøl med å ta kontakt.

Ring oss på telefon: 401 27 600. Hverdager 08:00 – 15:30

Chat: Hverdager 09:00 – 15:00

E-post: kundeservice@visor.no

Besøksadresse: Østre Akersvei 24 B. 0581 Oslo (avtale må gjøres på forhånd)